Info Jagung

10 Fakta Tentang Jagung


  1. Fosil biji jagung telah ditemui di Mexico City dan dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.
  2. Jagung mula ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca sejak 5,600 tahun dulu.
  3. Orang Indian Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah gula-gula getah kerana rasanya yang manis.
  4. Jagung juga telah dijadikan bahan membuat arak sejak dahulu kala.
  5. Jagung mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak serat dan baik untuk sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium, potassium dan folsin.
  6. Jagung yang ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia boleh menutup liang-liang roma dan menegangkan kulit muka.
  7. Jagung yang dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi  (cereal) mula diperkenalkan pada tahun 1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American Seventh-day Adventists. Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.
  8. Tongkol jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.
  9. Bulu jagung yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada luka dan mengelakkan daripada bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru yang lemah dan dapat mengurangkan tekanan.
   10.Dengan memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan tulang ,gigi,dan      rambut.


Bagaimana rupa pokok jagung bila berusia 15hari?

Haa,kalau anda nak tahu beginilah rupanya pokok jagung bila berusia 15 hari.

Kalau anda nak merasai sendiri pengalaman menanam dan menuai jagung di ladang hubungilah saya(Klik 'Hubungi Kami') atau e-mel terus ke msyahir27@gmail.com..